Emberi Jogi Munkacsoport

A Kormány 2012. februári határozatában rendelkezett az Emberi Jogi Munkacsoport életre hívásáról, melynek fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az emberi jogok érvényesülését Magyarországon, konzultációt folytasson a civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, valamint alkotmányos szervekkel, emellett pedig elősegítse az emberi jogok magyarországi érvényesülésével kapcsolatos szakmai kommunikációt.

Figyelemmel kíséri továbbá az Egyesült Nemzetek Szervezete Emberi Jogi Tanács Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) Munkacsoportjának tizenegyedik ülésén Magyarország vonatkozásában tett és általa elfogadott, valamint részben elfogadott ajánlások végrehajtását. Javaslatokat tesz a Kormány és az érintett központi államigazgatási szervek részére a jogalkotás és a jogalkalmazás vonatkozásában az emberi jogok még szélesebb érvényesülését biztosító szabályozásra, működésre, valamint ellenőrzi ezek megvalósítását.
A Munkacsoport elnöke az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. A munkacsoport tagjai:

- az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára,

- a Belügyminisztérium

- az Emberi Erőforrások Minisztériumának

- a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára,

- az Igazságügyi Minisztérium

- az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős államtitkára,

- a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára,

- a Miniszterelnökség

- a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.


A munkacsoport Emberi Jogi Kerekasztalt működtet, melynek célja, hogy a munkacsoport konzultációt folytasson az emberi jogok magyarországi érvényesülését vizsgáló civil szervezetekkel, érdekképviseleti és szakmai szervezetekkel, továbbá ajánlásokat fogalmazzon meg a munkacsoport tevékenységével, feladataival összefüggésben. Az Emberi Jogi Kerekasztal tagjai Tematikus Munkacsoportok keretében tárgyalják meg az aktuális emberi jogi kérdéseket, javaslatokat fogalmaznak meg a döntéshozók felé.

Menü

Főoldal

Navigáció