A nukleáris kísérletek betiltásával és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításával foglalkozó szervezetek munkájában vett részt 2013. szeptember 27-én Martonyi János külügyminiszter, aki az ENSZ Közgyűlés 68. ülésszakának általános vitája alkalmából tartózkodik New Yorkban.

A magyar diplomácia vezetője Marty N. Natalegawa indonéz külügyminiszterrel együtt, társelnöki minőségében vett részt az Átfogó Atomcsend-szerződés Szervezete konferenciájának megnyitóján, amelyen Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is jelen volt.

Csuday Balázs nagykövet, a bécsi magyar ENSZ-képviselet vezetője New Yorkban nyilatkozva rámutatott, hogy a kétéves időtartamú társelnöki tisztség rendkívüli presztízst jelent Magyarország, a magyar diplomácia és a külügyminiszter számára is.

A társelnökök nemzetközi kapcsolataikat latba vetve törekednek meggyőzni a tagállamokat arról, hogy a szerződést mielőbb hatályba léptessék. Ez a szerepkör Csuday Balázs szerint emellett azt is bizonyítja, hogy Magyarországot nemzetközi partnernek tekintik, valamint azt, hogy az ország jól ötvözi a globális és a kelet nyitás politikáját.

Martonyi és Natalegawa hivatalból tagja lett a szervezet 18 tagú „bölcsek tanácsának”.

Az Átfogó Atomcsend-szerződést (CNTBT) 1996 őszén New Yorkban nyitották meg aláírásra. Az egyezményt aláíró 183 államból eddig 162 hagyta jóvá azt. A hatálybalépéshez azonban, a szerződés II. függeléke értelmében, 44 jelentős nukleáris programmal rendelkező ország – köztük Magyarország – ratifikálása szükséges.

Magyarország ezt 1999-ben Indonézia pedig tavaly tette meg. A szerződést a 44-ek csoportjából még az Egyesült Államok, Kína, Egyiptom, Irán, Izrael, Észak-Korea, India és Pakisztán nem hagyta jóvá. Az utóbbi három ország nem is írta a szerződést.

Martonyi János 2013. szeptember 27-én felszólalt az ENSZ Civilizációk Szövetsége elnevezésű szervezetének miniszteri tanácskozásán. Takács Szabolcs helyettes államtitkár, a Külügyminisztérium politikai igazgatója elmondta, hogy a miniszter méltatta a szervezetnek az interkulturális párbeszédben játszott szerepét.

A Civilizációk Szövetsége bebizonyította, hogy szerepe megkerülhetetlen az interkulturális párbeszédben, globális fórumain a világ vezetői szólalnak fel és folytatnak eszmecserét a civil partnerekkel. Magyarország támogatja, hogy a szövetség közelmúltbeli főképviselő-váltásával összhangban a szervezet a jövőben átláthatóan, számon kérhetően és jól szervezetten működjön – mondta Martonyi János. Ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy a Nasszir Abdulaziz al-Nasszer főképviselő vezette szervezet szorosabban egyeztet majd az ENSZ-szel munkájában.

Magyarország a 2006-os megalakulás óta vesz részt a szövetség munkájában. Takács Szabolcs emlékeztetett arra, hogy a magyar EU-elnökség prioritásai közé tartozott a kulturális sokszínűség, és Magyarország számára rendkívül fontos a kisebbségi nyelvek és kultúrák felkarolása.

Martonyi János felszólalásában hangsúlyozta: Magyarországnak a vallásközi párbeszéd melletti elkötelezettségét bizonyítja, hogy elsőként reagált pozitívan a Palesztin Hatóság felhívására, és felajánlott mintegy 100 ezer eurót a betlehemi Születés Templomának rekonstrukciójára.

(MTI/KÜM)