Több mint 2,4 milliárd forint kulturális célú többlettámogatás szerepel a 2014-es év költségvetési tervezetében az ideihez képest – mondta el Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kulturális államtitkára hétfőn az MTI-nek.

Halász János példaként említette a Magyar Állami Operaházat, amely a tervek szerint 1,1 milliárd forinttal kap többet 2014-ben. A plusztámogatást az idén megnyílt Erkel Színház jövő évi működési költségeire kapja a dalszínház. 300 millió forinttal emelkedik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, 500 millió forinttal pedig a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása.

Az államtitkár megjegyezte: a magyar zenei élet kiemelt támogatást kap jövőre, hiszen a Belügyminisztérium fejezetében az önkormányzati fenntartású zenekarok, énekkarok támogatása 630 millió forinttal növekszik. Megjelenik a költségvetésben a Budapest Music Center (BMC) támogatása is 290 milliós összeggel. Mint Halász János kiemelte, a BMC állami támogatással, magánberuházásként jött létre az idén.

A februárban nyíló Országos Magyar Vadászati Múzeum – a Magyar Természettudományi Múzeum hatvani filiáléjaként – jövő évi működésére 100 millió forintot kap – hangsúlyozta Halász János, hozzátéve, hogy a Robert Capa kortárs fotográfiai központ 198 millió forintos támogatásban részesülhet. Halász János szerint növekszik a közgyűjtemények állami támogatása is, míg a kistelepülési könyvtárak 65 millió forintos többletforrásra számíthatnak. Kiemelte: a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál 1,84 milliárd forintot kaphat jövőre. A kulturális államtitkárság 79 millió forint értékben ad majd filmszakmai támogatást, amellyel az artfilmeket, -mozikat és a forgalmazást segíti, emellett külön forrásokat biztosít a kormány az artmozik digitalizációjára is.

Halász János szólt arról is, hogy a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2 milliárd forinttal többet, 4,5 milliárd forintot kap. Kiemelte: a kormányzat fontosnak tartja, hogy a kulturális terület önigazgatása erősödjön, szerinte az MMA támogatása ezt a célt segíti. A Nemzeti Színház a jövőben ugyanabból az összegből – mintegy 1 milliárd forintból – gazdálkodhat, mint az idén – tette hozzá az államtitkár. A jövő évi büdzsé tervezetéből kiderül, hogy a Magyar Tudományos Akadémia támogatása mintegy 6 milliárd forinttal lesz több jövőre, 49 milliárdra emelkedik. Külön sorba került a Bölcsészet- és Társadalomtudományok Házának létrehozására nyújtott forrás, az új intézményre 3,6 milliárd forintot szánnak.

Az Emmi a tervezet szerint "az egyéb kulturális intézményekre" – ide tartozik a Hagyományok Háza és a világörökségi feladatok ellátása is – 3,1 milliárd forintot fordít, emellett 2,7 milliárd bevétellel is számolnak. Az állami fenntartású közgyűjtemények támogatására – az idei évhez hasonlóan – 11,8 milliárd forintot irányoztak elő, a tervezet 5,1 milliárd forint bevételt is tartalmaz. A közgyűjteményi beruházásokra 682,6 millió forintot, a felújításokra 200,9 millió forintot szánnak.

A művészeti intézmények – a Pesti Magyar Színház és a Magyar Állami Operaház – több mint 8 milliárd forint támogatást kapnak 2,9 milliárd forintos bevétel mellett. A budai Vár rekonstrukciójára, a Szent György tér és a Mátyás-templom felújítására 605,5 millió forintot szánnak jövőre. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására 260 millió forint juthat, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonáinak restaurálásra pedig 200 millió forintot terveznek. Külön sorban szerepel, hogy a Zeneakadémia működésére 500 milliós kiegészítő támogatást is terveznek. A Balassi Intézetnek 4,16 milliárd forintos támogatás jut, ez mintegy félmilliárddal több a 2013-as összegnél.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében külön soron szerepel jövőre a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, amely ezen a néven 2014. január 1-jén kezdheti meg működését 600 millió forintos támogatással. A Magyar Nemzeti Digitális Archívum 100 millió forinttal kap többet jövőre az ideinél, a 2014-es terv 443 millió forint. Nem változik a Magyar Nemzeti Filmalap támogatása, jövőre is 5,1 milliárd forintot kaphat a szervezet.

A Nemzeti Kulturális Alap tervezett bevétele 10,75 milliárd forint lesz, amelyből 10 milliárd folyik be várhatóan a játékadóból. Az idei büdzsében majdnem 1 milliárddal több pénz szerepelt. Az előadóművészeti törvény végrehajtásából adódó feladatokra jövőre valamivel több mint 1,5 milliárd forint juthat. A települési önkormányzatok az általuk fenntartott vagy támogatott előadóművészeti szervezetek támogatására összesen 11,9 milliárd forintot kapnak, ez 500 millió forinttal magasabb az idei támogatásnál. A Bárka Színház fenntartója megváltozik, így csaknem 109 millió forintos támogatása a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében szerepel.

A nemzeti és kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok működésük biztosításához egyszeri, 630 millió forint támogatásban részesültek idén, ez a többlet beépült a jövő évi támogatásokba. A gazdasági társaságok által ellátott kulturális feladatok támogatására 7 milliárd 991 millió forint szerepel, ebből az összegből működtetik egyebek mellett a Nemzeti Színházat, a Művészetek Palotáját, a Robert Capa Központot, a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekart és a Műcsarnokot is. A költségvetés tervezet szerint művészeti tevékenységek megvalósítására – többek között a kedvezményes kamatozású könyvszakmai hitelprogramra, és a Velencei Biennálén a Magyar Pavilon működtetésére – jövőre 540 millió forint áll rendelkezésre.

(MTI)