Szerdán a kétévente megrendezett, több mint ezer zsidó közösség képviselőjét, diplomatákat, szakembereket felvonultató konferencia megnyitóján a magyar kormány delegációját Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének munkáját irányító miniszteri biztos vezette.

Takács Szabolcs elmondta, hogy az IHRA elnökeként harmincegy tagállam és nyolc megfigyelő állam képviseletében kapott Magyarország meghívót a konferenciára.

A magyar diplomata felhívta a figyelmet a radikalizmus veszélyére, amely a világ számos országában, köztük Európában egyre erősödik és más-más formában jelentkezik, Franciaországban, Dániában már halálos áldozatokkal is járt a zsidó közösségek elleni düh és gyűlölet.

A magyar kormánynak az antiszemita jelenségek elleni munkájáról is beszélt. Az IHRA tevékenységét egyfajta 'purgatóriumként' mutatta be, ahol a résztvevő országoknak a holokauszt oktatásával önként szembe kell nézniük saját múltjukkal akkor is, ha az kellemetlen, mert csak így tudják a megfelelő módon formálni a jövőt.

Közölte, hogy a magyar kormányok már 2000 óta folyamatosan megpróbálják vállalni ezt a küzdelmet, a múltban történtek elismerését és a jelenbeli antiszemitizmus és más radikális szélsőséges rasszista jelenségek elleni törvényhozást, és a törvények végrehajtatását.

(kormany.hu)