Az ENSZ Korrupció Elleni Egyezményének 2005 decemberi hatályba lépése óta minden év december 9-én tartják a Korrupcióellenes Világnapot. Az ENSZ Közgyűlése által elfogadott korrupcióellenes megállapodás rendelkezik a világnap megtartásáról, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korrupció negatív hatásaira.

Magyarország 2010 szeptemberében csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához, amely az ENSZ, az Interpol, az Európai Csalás Elleni Hivatal és az osztrák állam kezdeményezésére jött létre.
A magyarországi korrupcióellenes intézkedések másik mérföldköve a 2011. november 18-án a Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter, az Állami Számvevőszék elnöke valamint a legfőbb ügyész által aláírt korrupcióellenes közös nyilatkozat a korrupció elleni összehangolt, hatékony állami fellépésről.
A Kormány 2012. március 28-án elfogadta közigazgatási korrupciómegelőzési programját, mely jelentős lépés a korrupció elleni küzdelemben, hiszen a rendszerváltás óta nem volt ilyen jellegű kormányzati szintű program. A Kormány elkötelezett abban, hogy az állam iránti bizalmat növelje, és minden rendelkezésre álló eszközzel garantálja a közpénzekkel való felelős gazdálkodást, illetve a korrupció felderítését.
Az Emberi Jogi Munkacsoport is támogatja a kormányzati fellépést a korrupció ellen.