A homofóbia és transzfóbia ellenes nemzetközi napot 2004-ben hozták létre annak érdekében, hogy felhívják a társadalom, a média és a döntéshozók figyelmét az LMBT embereket érő diszkriminációra. 1990-ben ezen a napon döntött a WHO a homoszexualitás, mint mentális zavar eltörléséről.

Napjainkban világszerte közel 80 országban illegális azonos neműek között párkapcsolat létesítése, illetve számtalan államban nem biztosított a nemi identitásról való szabad döntés. Ezen kívül a jogi és társadalmi diszkrimináció következtében világszerte milliók nem élhetnek alapvető emberi jogaikkal. 

A magyar jogszabályok széles körben védik az LMBT jogokat. Magyarországon lehetősége van az azonos nemű pároknak bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíteni, fontos továbbá megemlíteni, hogy a gyűlölet-bűncselekmények és a gyűlöletbeszéd tekintetében kiemelkedő a magyar szabályozás. Az Emberi Jogi Munkacsoport keretében külön LMBT Emberek Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport hivatott a szexuális orientáción, nemi identitáson alapuló megkülönböztetéssel összefüggő kérdések megtárgyalására. A Tematikus Munkacsoport keretében folyamatos a konzultáció az LMBT jogokat képviselő civil szervezetekkel.