A Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódóan április 8-án rendezik meg a Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivált, amelynek programjai bepillantást engednek a cigányság mindennapi életébe, és a kulturális megértésen keresztül igyekeztek közelebb vinni egymáshoz a különféle nemzetiségeket. Az érdeklődők megismerkedhetnek a magyarországi roma kultúra sokszínűségével és egyediségével. Közlemény.

2013-ban a MOM Kulturális Központban, 2014-ben az Akvárium Klubban zajlott a rendezvény, az idei gála a Magyarság Házában lesz. Az eseményen fellép a Romengo Együttes, Székely Márk versmondó, Farkas András operaénekes, Balogh Károly táncos és Csángálló zenekar, Nyári Oszkár színész, Kiss Zoltán a Virtuózok című műsor egy fellépője, a Romano Glaszo, a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csoportja, valamint a Mohácsi Roma Varázs Tambura zenekar. A gálaesthez kapcsolódóan Raatzsch Jenő André, Kállai András, Kállai Henrik fiatal kortárs képzőművészek szobrokból, grafikákból és festményekből álló kiállítása tekinthető meg.

 Az EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága kiemelt prioritásként kezeli a cigány közösség kultúrájának, hagyományainak, anyanyelvének ápolását, fennmaradását célzó tevékenységeket. Ennek megfelelően az Államtitkárság igyekszik minél több kulturális fórum létrehozását támogatni, amely a kultúra megőrzését hivatott elősegíteni. Az elmúlt években hagyománnyá vált a Cigánykerék Fesztivál megrendezése, továbbá az államtitkárság minden évben roma kulturális események támogatására ír ki pályázatot.

(kormany.hu)