Napjainkban több mint 35 millió HIV fertőzött él a világon, ebből 3.2 millió 15 év alatti. Az AIDS világnapján több mint 20 éve globális kampánysorozatra kerül sor a HIV fertőzöttek jogainak védelme, valamint a betegség leküzdése érdekében. A legtöbb megbetegedésre Afrikában kerül sor, ahol továbbra is jellemző a gyógyszeres kezelés, a megfelelő egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutás, valamint a HIV fertőzéssel kapcsolatos megfelelő ismeretek átadásának hiánya. Ebből adódóan az Egészségügyi Világszervezet idén új ajánlásokat fog elfogadni a HIV fertőzöttségnek kitett emberek kezelése érdekében, az ENSZ pedig célul tűzte ki, hogy 2030-ra véget vet a járványnak.

A megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jog mellett a HIV fertőzöttek emberi jogainak tiszteletben tartása is kiemelten fontos. A betegségben szenvedők világszerte diszkriminációnak vannak kitéve, az ez ellen való tiltakozás szimbóluma a piros szalag.

Magyarországon 2014 második negyedévéig összesen 2716 HIV fertőzöttet regisztráltak, és a szakemberek szerint folyamatosan nő a betegek száma.  Az Emberi Jogi Munkacsoport hangsúlyozza, hogy az AIDS megbetegedésben szenvedőknek joguk van az emberi méltóság megőrzése mellett a megfelelő egészségügyi ellátáshoz, valamint a diszkriminációmentes élethez.