Magyarország és az ENSZ eredményes párbeszédet folytatott a gyermekek jogainak hazai érvényesítéséről

Publikálva: 2014. szeptember 12.

Az idén 25 éves Gyermek jogairól szóló ENSZ egyezmény hazai végrehajtásáról számoltak be a magyar kormány képviselői 2014. szeptember 9-10-én Genfben az Egyezmény végrehajtásáért felelős Gyermek Jogai Bizottság előtt.

A delegáció ismertette a 2006-ban lezajlott legutóbbi meghallgatás óta a gyermek jogainak védelmében bevezetett alapvető jogszabályi változásokat, intézkedéseket és programokat a családpolitika, a szociálpolitika, a gyermekvédelem és gyámügy, a polgári- és büntetőjog, a gyermekbarát igazságszolgáltatás, a köznevelés, az egészségügy, valamint a társadalmi felzárkózás területén.
 
Az EMMI család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára, Fűrész Tünde által vezetett küldöttségben az érintett tárcák mellett a Bírói Kar, az Ügyészség és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság képviselői is részt vettek, akik az Egyezményhez fűzött Fakultatív Jegyzőkönyvek kapcsán ismertették a gyermekek kereskedelme és szexuális kizsákmányolása elleni küzdelem jegyében szigorított büntetőjogi szabályozást, illetve hangsúlyozták, hogy Magyarországon jogszabályilag kizárt a 18 év alattiak toborzása, kiképzése és fegyveres konfliktusba való bevonása.
 
A konstruktív párbeszéd során a bizottság részéről számos kérdés érkezett, így például az Egyezmény hazai jogrendben elfoglalt helyéről, a rászoruló, a roma és a fogyatékossággal élő gyermekek helyzetéről, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről, a köznevelés, az egészségügy és a gyermekvédelem területén megvalósuló fejlesztésekről, vagy a nevelőszülői rendszerről. A testület tagjai tájékoztatást kértek az áldozatvédelem és -segítés kapcsán a gyermekek védelme érdekében tett előrelépésekről, a fogvatartottak és az intézményben nevelkedők számára érvényesíthető panaszjogi mechanizmusokról, valamint a civil szervezetekkel folytatott együttműködésről. Az instrumentumok hazai végrehajtásának további elősegítése céljából a bizottság ajánlásokat fogalmaz meg, melyeket 2014. szeptember 19-ét követően hoznak nyilvánosságra a testület honlapján. A következő párbeszédre várhatóan öt év múlva kerül sor. A bizottság tagjai a párbeszédet gyümölcsözőnek és őszintének értékelték, és üdvözletüket küldték a magyar gyermekeknek.

(forrás: kormany.hu)

Menü

Főoldal

Navigáció