A nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja

Publikálva: 2014. november 25.

A nők elleni erőszak korunk egyik legmeghatározóbb problémája. A Világbank adatai alapján a 15 és 44 év közötti nők nagyobb eséllyel válnak családon belüli vagy szexuális erőszak sértettjeivé, mint rákos megbetegedés, malária, autóbaleset, háború áldozatává.

Az 54/134 számú határozatával az ENSZ Közgyűlése 1999-ben nyilvánította november 25-ét a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává. Mára egy 16 napos programsorozattá fejlődött ez a világnap, amely november 25-étől, december 10-éig, az emberi jogok világnapjáig tart.

Magyarország Alaptörvénye kimondja, hogy a nők és a férfiak egyenrangúak, valamint külön védelemben is részesíti a nőket. Ezen kívül az Új Büntető Törvénykönyvben önálló tényállás a kapcsolaton belüli erőszak, amely jelentős előrelépést jelent a korábbi szabályozáshoz képest.

Az Emberi Jogi Munkacsoport is kiemelten fontosnak tartja a nőkkel szembeni erőszak felszámolását. A nők jogaival, magyarországi helyzetével kapcsolatos aktuális kérdések megvitatására a Nők Jogaiért Felelős Tematikus Munkacsoport keretében van lehetőség. 

Menü

Főoldal

Navigáció