Május 11-én rendhagyó ülést tartott Győrben, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület vendéglátásában a Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport. A kihelyezett ülés célja az volt, hogy hagyományteremtő módon a helyi civil szervezetekhez közelebb kerüljön az Emberi Jogi Munkacsoport munkája. Az ülésen a roma kulturális egyesületeken túl érdekvédelmi szervezetek, roma női szervezetek, a kormányzat, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az Egyenlő Bánásmód Hatóság is képviseltették magukat.

Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, a Tematikus Munkacsoport elnöke hangsúlyozta, hogy az ülés alkalmával komoly munkába kezdett a Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport. Az Emberi Jogi Munkacsoport részére egy összefoglaló dokumentumot készít a Tematikus Munkacsoport, amely összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményének cikkeihez és a Magyar Társadalmi Felzárkózási Stratégia beavatkozási területeihez igazítva fogalmazza meg a romapolitika területén elért eredményeket, kiemeli a jelenlegi kihívásokat, valamint javaslatokat is megfogalmaz a további lépések megtételére. A dokumentumot a kormányzati és a civil szféra képviselői közösen állítják össze.

Fotó: Végh Balázs, Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület

A Romaügyekért Felelős Tematikus Munkacsoport negyedévente tart ülést, így folyamatos konzultációs lehetőséget biztosít a romák helyzetét érintő aktuális kérdések megvitatására.