A fogyatékkal élő emberek is a társadalom teljes értékű tagjai, ezért a támogatásukra fordított forrásokat a kormány 2010 óta folyamatosan növelte – mondta Kurucz Éva kormányszóvivő Debrecenben, a Fény Felé Alapítvány új intézményének átadó ünnepségén.

A kormány elkötelezett abban, hogy tudatosítsa: a fogyatékkal élők is képesek értékeket létrehozni, kiegyensúlyozott életet élni, tehát ők is a társadalom teljes értékű tagjai – mondta Kurucz Éva. A kormányszóvivő emlékeztetett: az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország megvédi a fogyatékkal élő embereket, és segíti esélyegyenlőségük megteremtését.

A továbbiakban is mindent megtesz a kormány annak érdekében, hogy segítse a fogyatékkal élő emberek munkaerőpiaci elhelyezkedését, oktatását és képzésben való részvételét – hangsúlyozta a szóvivő, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 óta folyamatosan emelkedett a fogyatékossági támogatás és az ápolási díj.

Az elmúlt hónapban 114 ezer fő részesült fogyatékossági támogatásban és a kormány 2014 júliusától megemelte a kormány a kiemelt ápolási díj összegét. A szóvivő hozzátette: a súlyos beteg hozzátartozókat otthon ápolókat is tovább támogatja a kormány: ezt a hozzájárulás idén július 1-től az alapellátási díj 180 százalékára emelkedett. 

2014-ben 86 milliárd forintot fordított a kormány a fogyatékkal élő emberek támogatására, illetve felzárkóztatására – tájékoztatott Kurucz Éva. A kormányszóvivő által közölt adatok szerint csaknem 80 ezer fogyatékkal élő, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű ember dolgozik ma Magyarországon, – s ez több mint kétszer annyi, mint 2010 előtt volt.

A fogyatékkal élőket segíti többek között az 1993-ban létrejött Fény Felé Alapítvány is, amelynek három akkreditált létesítménye 56 munkavállalót – közülük 43 megváltozott munkaképességű embert – foglalkoztat Debrecenben. A mai napon átadott, negyedik intézmény további tíz megváltozott munkaképességű foglalkoztatását biztosítja.

Suller Attiláné Polgár Márta, a Fény Felé Alapítvány elnöke az átadón elmondta: az alapítvány Magyarországon elsőként hozott létre megváltozott munkaképességű emberek számára munkahellyel összekapcsolt lakóotthonokat, és büszke a stabil működési háttérre, valamint arra, hogy az ott élő emberek piacképes termékeket állítanak elő.

Boros Attila, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) Foglalkozási Rehabilitációs Főosztályának vezetője a támogatási rendszer megújulásával kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy 2013. január elsején jelentősen leegyszerűsödött a foglalkoztatási rehabilitációs pályázati rendszer, és egységesedtek az akkreditált létesítmények számára a pályázaton való részvételi feltételek.

Az eseményen Kiss Sándor, Debrecen önkormányzati képviselője a megyeszékhely városfejlesztési programjából az akadálymentesített munkahelyek fontosságát emelte ki.

(forrás: kormany.hu)